Löss

För länge sedan var människor håriga överallt, som apor. Nu för tiden har vi kläder som håller oss varma istället.
Hur hände vändningen? Tappade vi pälsen och uppfann sen kläder? Eller uppfann vi kläder och tappade kroppshåret då vi inte längre behövde det?
Svaret finns inte i några historieböcker, därför att skriften inte var uppfunnen än då det skedde. Men lyckligtvis kommer våra små parasitvänner ihåg. De bär svaret i sina gener.

Löss är blodsugare som lever på folks huvuden. De är så små att man knappt kan se dem och gömmer sig i ditt hår. Så fort de har slagit sig ner på en person sprids de som ett rykte, bär med sig tyfus och olika typer av feber. Som de flesta blodsugare är de väldigt impopulära. (Varav engelskans ord lousy,  vilket generellt sätt inte är menat som en komplimang, (visst är det roligt med lite språkhistoria mitt i allt?!?).)
Man kan dock inte anmärka på lousy lojalitet. Människolöss har följt med oss i 5 miljoner år, sedan våra förfäder separerades från chimpanserna. Det är väldigt länge! (Bandmasken har, i jämförelse, bara varit vid vår sida omkring 8 tusen år, en total parasit-nykomling.) Samtidigt som vi utvecklades från aporna utvecklades våra parasiter med oss.
Fast jag slår vad om att våra löss ångrar att de ens brydde sig om att ändra på sig till att passa oss! För att medan chimpanserna fortsatte att vara håriga så tappade vi människor det mesta av vår kroppsbehåring (nähä?). Så nu har människolöss bara våra håriga huvuden att gömma sig i. På toppen av det blir de alltid förgiftade av schampo och balsam, vilket är varför löss har blivit sällsynta i rika länder.
Men lössen är inte helt dömda. När folk började ha på sig kläder tog några löss fördel av den nya situationen. De utvecklade klor som är anpassade till att klänga fast i typ istället för hår. Så nu för tiden finns det alltså två sorters löss (plus flatlöss, men det är som en liten annan grej och hör inte till det jag vill komma till): hårälskande huvudlöss och klädesälskande klädlöss.
Evolutionen marscherar vidare. Kanske en dag har vi rymddräktslöss.

Så vad har det här med uppfinningen av kläder att göra?
Jo, inte alltför länge sedan jämförde forskare DNA:t av tre olika sorters löss: huvudlöss, klädlöss och det gamla kära originalet chimpanslöss. Då tiden går förändras DNA:t i en ständig takt, så forskarna kan grovt fastställa hur länge sedan vilka två arter som helst växte ifrån varandra. Att jämföra lus-DNA förklarade snart vad som kom först -- kläderna eller nakenheten.
Det här är vad som hände:
Människolössen och aplössen evolutionerade sig ifrån varandra omkring 1,8 miljoner år sedan. Det är då de uråldriga människorna tappade sitt kroppshår och lössen vi ärvde från chimpanserna hade anpassat sig, utvecklades till att vara på våra huvuden.
Men huvudlöss och klädlöss delade inte på sig förrän 72 tusen år sedan, en evighet sedan (speciellt i lusår). Det var då människor började uppfinna kläder och klädlusen utvecklades för att ta tillbaka lite av deras förlorade egendom. De fick splitternya klor som passade till våra splitternya kläder (det hörs ju).
Så det är svaret: Kläderna blev uppfunna efter att vi hade tappat vårat kroppshår. Och inte på en gång; våra förfäder sprang runt nakna och hårlösa i över 1 miljon år.
That part of human evolution is written in lousy history, in the genes of the things that suck our blood.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0