Muffinsmunkar

De här muffinsarna passar perfekt till brunchen (receptet kommer för övrigt också ifrån en brunchbok...).
När jag gör de här använder jag en muffinsplåt. Normalstora formar, drygt tolv stycken. Om du inte har en muffinsplåt kan du använda normalstora/medium muffinsformar i papp. Dock är det bäst att använda i plåtar för värmen leds bättre då och muffinsarna blir jämnare gräddare.
En viktig grej är att inte vispa mjölet. För muffins ska generellt sätt vara fluffiga och om man vispar mjöl blir degen seg. Inte bra. Använd en träslev eller dylikt.
Ännu en viktig sak om muffins (ja, det är typ en hel forskning)! När man gräddar muffins med en muffinsform av plåt måste man låta dem svalna något innan man kan ta lös dem och he dem på galler. De i pappersformar kan man lägga på gallret på en gång efter gräddningen. Det är inte bra om muffinsen står kvar på gallret för då blir de lite torrare eftersom att fukten typ far ut. Man ska inte heller förvara muffins i kylskåp för fukten far ut.
Men whatever.

INGREDIENSER
175 g rumsvarmt smör + smör (fast jag brukar använda olja) till formen, om du använder pappformar behövs det inte
2 ¼ dl socker
2 stora ägg
6 dl vetemjöl
¾ msk bakpulver
¼ tsk bikarbonat
en nypa salt
2 ½ dl mjölk
TOPPING
ca ½ dl socker och ½ tsk kanel
smält smör till pensling (knappt 50 g)

Värm mugnen till 180°C. Smörj en muffinsform för 12 muffins.

Vispa smör och socker pösigt i en stor bunke. Tillsätt äggen ett i sänder och vispa ordentligt mellan varje.

Sikta ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Tillsätt halva mjölblandningen till sockersmeten tillsammans med hälften av mjölken. Rör försiktigt samman ingredienserna innan resten av mjölblandningen och mjölken tillsätts.

Skeda upp smeten i den smorda muffinsformen/vanliga muffinsformar och fyll hålen/formarna till två tredjedelar. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter eller tills muffinsen är gyllenbruna och fasta.

Blanda socker och kanel till toppingen. Pensla de ugnsvarma muffinsen lätt med smält smör och strö över kanelsockret. Ät varma eller kalla (varma godast).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0